Vi identifierade i arbetet med planen ett antal utmaningar som vi måste kunna möta om vår kommun ska utvecklas på det sätt som vi vill. Ambitionen är tydlig i att Halmstad vill vara en tillväxtkommun, där vi som regional nod stärker oss själva och våra grannkommuner genom ständig utveckling.
Men samtidigt som vi ser nyttan med och behovet av tillväxt, blundar vi inte för de problem som en snabbt växande kommun oundvikligen måste fånga upp och hantera på hållbarhetsområdet. När vi bygger den växande staden måste vi göra det på ett sätt som både dagens och morgondagens invånare kan må bra i.
Som kommunal organisation i en av Sveriges snabbast växande kommuner har vi genom våra upphandlingar ett mycket kraftfullt verktyg för att bedriva aktivt hållbarhetsarbete. Genom utveckling och förnyelse av kommunen gör vi årligen rekordinvesteringar som i nuläget omfattar över en miljard kronor per år.
Totalt upphandlar vi årligen produkter och tjänster för uppemot två miljarder. Rätt investerade kan dessa pengar skapa stora nyttor, utöver de direkta, för såväl kommunen som invånarna, näringslivet och våra besökare.
Kommunfullmäktige i Halmstad har sedan mandatperiodens start förtydligat ambitionerna på miljöområdet och det miljömål som vi sedan ett par år arbetar efter är tydligt med att vi som kommun aktivt ska driva omställningen till ett miljömässigt hållbart samhälle.
Även på det sociala området har vi höga ambitioner, till exempel genom en tydligare arbetslinje för att minska utanförskapet och förbättra integrationen av våra nyanlända invånare. I det arbetet spelar sättet som vi bedriver upphandling på en nyckelroll.
Vi har också en tydlig ambition att arbeta för ett stärkt företagsklimat i Halmstad. Det arbetet omfattar en lång rad insatser på vitt skilda områden. Men en viktig del i att stärka företagsklimatet handlar om att bidra till att utveckla vårt näringsliv, att uppmuntra innovation och att öka andelen kunskapsintensiva företag.
Även i denna ambition är upphandlingsarbetet ett viktigt verktyg som kan bidra till ökad konkurrenskraft för det lokala näringslivet.
En bärande idé i den strategiska planen är att vi som kommun inte står ensamma, utan att all utveckling i önskad riktning måste ske i samverkan med samhället i övrigt. Här spelar näringslivet en nyckelroll, liksom vår innovationsdrivna högskola.
För att sätta tydligare fokus på hållbarhetsfrågorna i våra upphandlingar har vi med start i år därför infört ett nytt särskilt kontraktsvillkor i våra avtalsupphandlingar, i form av en hållbarhetsrapport som våra leverantörer ska besvara.
Liksom vårt övriga hållbarhetsarbete tar rapporteringen sin utgångspunkt i Agenda 2030. Som plattform är FN-agendan en utmärkt sammanhållande kraft, med bred acceptans och spridning i samhället. Här finns tydligt definierade målsättningar och stora möjligheter att inspireras av och inspirera andra.
Hållbarhetsrapportering är ett sätt för oss som kommun att använda invånarnas resurser klokt för att driva Halmstads hållbarhetsarbete framåt, men vi hoppas också att det blir ett sätt för våra leverantörer att utvecklas i sitt eget hållbarhetsarbete.
De leverantörer som vi upphandlar får genom arbetet med rapporten en möjlighet att självskatta hur de i dagsläget bidrar till hållbar utveckling och genom de uppföljande dialogerna med oss som upphandlare får de också möjligheter att utveckla och stärka sitt erbjudande till marknaden.
Att upphandla tjänster och konkurrensutsätta våra verksamheter är en viktig del i att ständigt effektivisera och maximera nyttan av varje skattekrona.
Men vi kommer även fortsättningsvis ha en omfattande verksamhet i egen regi. Även denna kommer att hållbarhetsrapporteras. Vi ska ställa minst lika höga krav på vår egen verksamhet som på våra leverantörer. På så sätt skapas också möjlighet till benchmarking, där vi pushar varandra till nya landvinningar på hållbarhetsområdet.
Genom hållbarhetsrapporteringen har vi fått ett verktyg för att följa upp, jämföra och utvecklas. Samtidigt är det viktigt att aldrig glömma det bakomliggande syftet med detta arbete. Vi vill lämna över en kommun, ett land och en värld till nästa generation som är ännu bättre än den vi har i dag.
För att det ska lyckas krävs det ett aktivt och medvetet arbete från alla samhällets aktörer – och ett av våra bidrag i det arbetet är en kommunal organisation som faktiskt vågar använda upphandling som en motor på hållbarhetsområdet.
Jonas Bergman (M)
Kommunstyrelsens ordförande, Halmstad
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer